Op zondag 24 november 2019 werd in de Sint Piterkerk het Requim van J. Rutter uitgevoerd door de cantorij van de Nieuwe kerk in Groningen onder leiding van Mannis Hofsink.


Medewerking werd verleend door:
Carl Visser – orgel
Alina Rozeboom – sopraan
Petra van den Dolder – fluit
Leoni van Eldik – hobo
Annegreet Rouw – harp
Kate Harris – cello
Leon Giethoorn – slagwerk

Op deze laatste zondag van het kerkelijk jaar wordt in veel kerken stilgestaan bij hen die het afgelopen jaar zijn overleden. Ter nagedachtenis aan zijn overleden vader componeert de Britse componist, organist en koordirigent John Rutter zijn Requim. Het karakter van het werk is troostend en hoopvol te noemen. Toch gaat het de duistere, akelige momenten niet uit de weg, zoals het begin van het eerste deel wanneer het tasten naar het duister wordt uitgebeeld door de dissonante klanten. Al gauw klink echter de troostrijke melodie op de woorden Requim aeternam en Kyrie eleison.

Het Pie Jesu is volledig in sfeer en met grootste lichtheid wordt het Sanctus (en Benidictus) ingezet. Zo uitbundig als het Sanctus is, zo treurig is het volgende deel. Onder begeleiding van paukenslagen, die doen denken aan de dodenmars, zingt het koor van ‘het Lam, dat de last van de wereld wegdraagt’. Naast de teksttoevoeging uit het Bijbelboek Job, kan het tekstgedeelte uit het Johannesevangelie gezien worden als het hart van de compositie.
Het slotdeel Lux Aeterna, het deel na Psalm 23, spreekt van de vertwijfeling en het verdriet, maar zeker ook van de troost en hoop.

Een indrukwekkende uitvoering waarin iedereen droefheid en troost, hoop en verbondenheid mag ervaren. U bent van harte welkom.

Naast het requiem zingt de Cantorij van de Nieuwe Kerk Groningen twee korte koorstukken van Howard Goodall, t.w. ‘The Lord is my Shepherd’ en ‘Love Divine’.