Zondag 21 april 2024
Koormuziek uit Parijse kerken

Uitvoerenden
Kamerkoor A Capelli Groningen
Dirigent: David van Roijen
Organist: Mattijs de Vreugd

Aanvang 16 uur
Entree € 15,–

Sint Piterkerk Grou

Klik hier om kaarten te reserveren


Programma
Johannes Ockeghem (†1497) – Ave Maria – La Notre Dame 
– Marc Antoine Charpentier (1643 – 1704) – Dixit Dominus  – La Sainte Chapelle
– Rameau (1683 – 1774)- Laboravi – La Sainte Eustache
– Jean Baptiste Lully (1632 – 1682) – Salva Regina – La Notre Dame des Victoires
– Olivier Messiaen (1908 – 1992) – O sacrum convivium – La Sainte Trinité
– Gabriel Fauré (1845 – 1924 – Messe Basse – La Madeleine
– César Franck (1822 – 1890) – Psaulme 150 – La Sainte Clothilde
– Charles Widor ( 1844 – 1937)- Tantum Ergo – La Sainte Sulpice
– Maurice Duruflé (1902- 1986) Notre Père – La St Etienne du Mont

– Eric Whitacre (1970) – Sainte Chapelle – La Sainte Chapelle

Les Eglises de Paris
A Capelli neemt u mee op een muzikale wandeling door Parijs. Onderweg staan we stil bij verschillende kerken waar belangrijke componisten hebben gewerkt. Ons startpunt is natuurlijk de Notre-Dame, al in de Middeleeuwen een belangrijk centrum van religieuze muziek. Hier klinkt het Ave Maria van de laat-middeleeuwse Ockeghem. Onze wandeling voert ons langs de plekken waar musici uit de barok als Charpentier, Rameau en Lully werkten, om daarna in de Sainte-Eustache kennis te maken met het modernere idioom van Olivier Messiaen. De Madeleine was jarenlang het werkterrein van Gabriel Fauré. Beroemde organisten als César Franck en Charles-Marie Widor lieten hun imposante orgelwerken klinken in de Sainte-Clothilde en de Saint-Sulpice. Maurice Duruflé, van wie A Capelli vorig jaar het Requiem uitvoerde, toont zich van een intiemere kant in het gebed Notre Père in de Saint-Étienne-du-Mont. Onze wandeling eindigt vlakbij ons beginpunt, in de Sainte-Chapelle met haar beroemde gebrandschilderde ramen. Hier klinkt Sainte-Chapelle van Eric Whitacre, een eerbetoon aan de mystieke schoonheid van de gotiek… de componist verwijst naar de traditie van het gregoriaans, maar combineert dit met de gedurfde harmonieën van Messiaen en brengt zo de uitersten in deze wandeling tot elkaar.

Vocaal Ensemble A Capelli
A Capelli is een ambitieus kamerkoor uit Groningen dat zich wil onderscheiden door zijn verrassende programmering. Van middeleeuwen tot hedendaags, religieus of wereldlijk,  of alle mogelijke combinaties daarvan – het koor kiest niet voor een niche, maar wel altijd voor een interessante invalshoek.  Voorbeelden daarvan zijn programma’s uit het recente verleden, zoals O Nata Lux, waarin muziek van Palestrina werd gecombineerd met hedendaagse muziek van Lauridsen en Gjeilo, waarin het waarschijnlijk nooit eerder in Nederland uitgevoerde stuk AD1919 van de Amerikaan Horatio Parker te horen was, in combinatie met Arvo Pärt en Tomás Luis de Victoria.
Het koor wordt gekenmerkt door een groep jonge, gezellige en enthousiaste leden. Acapelli.nl

David van Roijen
David van Roijen studeerde Koordirectie bij Louis Buskens aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Na zijn afstuderen in 2008 volgde hij masterclasses bij onder meer Fred Sjöberg, Joop Schets, Jan Stulen, Geert-Jan van Beijeren, Hans Leenders en Arnaud Oosterbaan. Ook werd hij gecoacht door Hoite Pruiksma.
David is oprichter en dirigent van Vocaal Ensemble A Capelli. Het koor werkt graag met thematische programma’s waar muziek uit verschillende stijlperioden samenkomt, zoals muziek uit de stad Leipzig, poëzie over de liefde of de menselijke zoektocht naar verlossing en geluk.
David ontdekte zijn liefde voor koormuziek zo’n vijftien jaar geleden als zanger bij studentenkoor Gica. Inmiddels is hij zelf dirigent van dat koor en voerde hij met hen diverse thematische programma’s uit, en grotere projecten met werken van o.a. Händel, Fauré en Haydn.
David is ook dirigent van het Vocaal Ensemble Leeuwarden en vrouwenensemble La Fiamma. Verder organiseert hij diverse zangprojecten in Noord-Nederland.

Mattijs de Vreugd
Mattijs studeerde orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem bij o.a. Theo Jellema. Hij rondde zijn studie af aan het Groninger conservatorium. Daarna studeerde improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Mattijs heeft koordirektie gestudeerd bij Louis Buskens en masterclasses gevolgd bij o.a. Joris Verdin, Olivier Latry en Wolfgang Zerer.
Met grote regelmatig treedt Mattijs op als repetitor en begeleider van diverse koren, veelal als organist maar ook geregeld als pianist.
Sinds 2007 is hij als vaste organist verbonden aan de Schola Liturgica waarmee hij geregeld naar Engeland afreist om daar diensten te verzorgen. Zo heeft hij o.a. gespeeld in de kathedralen van St. Pauls London, Canterbury, Salisbury, Winchester en York Minster. Ook is hij verbonden aan Choral Voices, waarmee hij elke maand een evensong verzorgt in de Nieuwe Kerk te Groningen.
In al zijn muzikale werkzaamheden zoekt Mattijs de interactie; is het niet als leider dan wel als begeleider, of als onderdeel van een samenwerking binnen kerk, ensembles e.d. Daar ligt voor hem de uitdaging, om gezamenlijk te komen tot een beleving of prestatie. Meer informatie: Mattijs de Vreugd

Klik hier om kaarten te reserveren