Zondagavond 21 november 2021


Ook binnen de aangepaste regelgeving van 12 november 2021 kon het concert doorgaan. Ruim 70 belangstellenden hebben het concert bezocht.

Uitgevoerd werd de ‘Messe de Requiem’ van Gabriel Fauré (1845 – 1924) en het ‘Lux Aeterna’ van Morten Lauridsen (1943). Voor deze bijzondere gelegenheid was vocaal ensemble A Capelli uit Groningen uitgenodigd. Het geheel stond onder leiding van David van Roijen, dirigent en Mannes Hofsink, organist van de Nieuwe Kerk in Groningen.

Gabriel Fauré was een van de belangrijkste componisten van zijn generatie, samen met zijn jongere tijdgenoten Debussy en Ravel. Fauré studeerde ondermeer bij Saint-Saëns aan de kerkmuziekschool in Parijs, waarna hij organist werd in Rennes en later in verschillende Parijse kerken. In 1897 werd hij docent compositie aan het nationale Conservatorium van Parijs en in 1905 werd hij directeur van dit instituut. Maurice Ravel was o.a. een leerling van hem.
Fauré’s requiem is in romantische klanken getoonzet, zonder overdreven dramatiek en triestheid. Hij hield daar niet van. Het is muzikaal ingetogen, tegelijkertijd troostrijk en verlichtend voor de luisteraar.
Een mogelijke aanleiding voor de compositie is de dood van zijn vader en 2 jaar later zijn moeder. Zelf zei Fauré: ‘Ik heb het nergens voor gecomponeerd … gewoon voor het plezier, als u mij toelaat dat te zeggen’. Maar later ook: ‘Alles wat ik kon opbrengen op religieus gebied heb ik in dit requiem gestopt, met een groots humaan gevoel van het geloof in de eeuwige rust’.

Morten Lauridsen is een Amerikaanse componist – en zoon van Deense emigranten – die opgroeide in de staat Oregon. Het ‘Lux Aeterna’ (eeuwigdurend licht) is een werk oorspronkelijk voor koor en (kamer)orkest. Het werd gecomponeerd voor de Los Angeles Master Chorale. Het werk bestaat uit 5 delen die allemaal uit de Latijnse mis afkomstig zijn. In elk deel staat het Licht centraal. Lauridsen: ‘Lux Aeterna is een intiem werk van stille sereniteit, gecentreerd rond een universeel symbool van hoop, geruststelling, goedheid en schittering’.
In 2007 ontving Lauridsen de National Medal of Arts van de president tijdens een ceremonie in het Witte Huis. ‘Voor zijn compositie van stralende koorwerken die muzikale schoonheid, kracht en spirituele diepte combineren en die het publiek over de hele wereld in vervoering hebben gebracht’.