Zondag 20 november 2022
Requiem M. Duruflé
Sint Piterkerk Grou

Uitvoerenden:
Koor: project ensemble Prins Claus Conservatorium Groningen

Organist: Erwin Wiersinga

Bariton: Jitze van der Land

Mezzo sopraan: Eske Tibben

Het geheel stond onder leiding van Jaap de Kok, dirigent van o.a. het Roder Jongenskoor.


Requiem opus 9, Maurice Duruflé (1902 – 1986)
Op 10-jarige leeftijd ging Maurice naar de kostschool van de Kathedraal in het Franse Rouen. Zingend met zijn medekoorleden, raakte hij getroffen door de gregoriaanse en eenstemmige koraalgezangen; vele meer dan duizend jaar oud. De geestelijke puurheid en devotie die deze gezangen opriepen, waren van grote invloed op de werken die hij heeft geschreven. Het requiem is ontsproten uit een suite orgelwerken gebaseerd op de gregoriaanse melodieën van de dodenmis die hij als jongen zo vaak had gezongen. Aangemoedigd door collega organist Marcel Dupré, heeft hij de suite uitgewerkt tot een prachtig koorwerk in negen delen.
Met Requiem Opus 9 wil Duruflé uitdrukking geven aan de vrees voor de dood en het geloof in de “Troostende vlucht van de ziel naar het paradijs”. Dit requiem heeft Duruflé opgedragen aan zijn vader in herinnering.

Quatre Motets sur des thèmes grégoriens
Maurice Duruflé componeerde in 1960 de vier motetten, gebaseerd op Gregoriaanse thema’s, zoals hij eerder had gedaan in zijn Requiem van 1948. Hier toont Duruflé zijn bijzondere genialiteit voor het oproepen van spiritualiteit in meerstemmige zang.
Het concert ving aan met de uitvoering van deze motetten, onder leiding van Hannah Tomasini en Karel Stegeman, studenten koordirectie.

Jaap de Kok (*1998) behaalde  in 2020 zijn Bachelor Orgel Cum Laude aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Daarnaast volgde hij integraal hoofdvak piano bij Nata Tsvereli. Hij heeft masterclasses gevolgd bij o.a. Wolfgang Zerer en behaalde in 2017 de derde prijs op het SGO orgelconcours. In 2018 werd hij bij dit concours winnaar van het conservatoriumstudenten-klassement. Sinds september 2017 studeert Jaap koordirectie bij Louis Buskens; sinds september 2020 hoofdvak zang bij Hanneke de Wit, Paul Triepels en David Visser.
Sinds kort is Jaap artistiek leider en dirigent van het Roder jongenskoor, waarbij hij eerder al als docent betrokken was. Daarnaast dirigeert hij o.a. het Gereformeerd Groninger Mannenkoor, het Asser kamerkoor Arpeggio en leidt hij diverse concerten.
Zijn website: jaapdekok.nl

Erwin Wiersinga (*1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet. Erwin is organist van de Catharinakerk in Roden en titulair organist van de Martinikerk te Groningen, met het beroemde Arp Schnitger orgel. Hij is orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.
Erwin concerteerde in vele Europese landen alsmede in Korea, China en Japan. Hij is te beluisteren op verschillende CD’s. Erwin Wiersinga is regelmatig actief in verschillende orkesten waaronder het Concertgebouworkest.
Zijn website: erwinwiersinga.nl

Jitze van der Land (*1998) begon zijn zangcarrière op jonge leeftijd in verschillende koren, waaronder het Roder Jongenskoor en Vocaal ensemble The Gents, met wie hij vele concerten in binnen-en buitenland verzorgde. Hij studeerde in 2022 cum-laude af bij Hanneke de Wit aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij was hij solist bij verschillende oratoria, waaronder Fauré’s Requiem, Bach’s Johannes Passion, Saint-Saëns’ Oratorio de Noël, Haydn’s Stabat mater en verscheidene radio-optredens bij Radio 4.
Zijn website: jitzevanderland.nl

Eske Tibben (*1986) studeerde klassieke zang aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij o.a. hoofdvakdocent Hanneke de Wit. Deze studie sloot zij in juni 2015 glansrijk af.
Eske is een veelgevraagd soliste, geliefd om haar bijzondere, warme timbre (o.a. Passionen, Weihnachtsoratorium en cantates van J.S. Bach, Messiah van G.F. Händel, Elias en Paulus van F. Mendelssohn). Hiernaast zong zij in ensembleverband bij Consensus Vocalis, Bachkoor Holland, het Apollo Ensemble en Ars Musica. Bij producties van de Nederlandse Reisopera was ze lid van het operakoor (onder meer Orphée et Eurydice onder regie van Floris Visser, Opera van het Jaar 2015). 
Naast de muziek interesseert Eske zich in de biologisch-dynamische landbouw. In 2020 is zij hierin een studie gestart. Zij verwacht deze medio 2022 af te ronden en mag zich daarna met recht “muziekboerin” noemen.
Haar website: esketibben.nl