Zondag 24 november
Requiem van Gabriël Fauré
Uitvoerenden
Vrouwenkamerkoor Hera olv Raghna Wissink
Saxofonisten
Jos Baggermans, Inge Mulder, Puck van der Hoeven
en Chi-Chun Chen

Aanvang 16 uur
Sint Piterkerk Grou
entree € 15,–


Klik hier om kaarten te reserveren

Op zondag 24 november klinkt in de Sint Piterkerk het geliefde Requiem van Gabriel Fauré. Een sfeervol en troostrijk werk dat ruimte biedt en hoop geeft aan nabestaanden en geliefden in tijden van verdriet. Muziek die ons tot inkeer brengt en ons het kleine, grote geluk van de wereld laat zien. In deze periode tussen het katholieke Allerzielen, 2 november, en de protestantse Eeuwigheidszondag, 24 november, voelen we ons nog meer verbonden met hen die we moeten missen. 
Luc Geraats maakte het arrangement voor de unieke combinatie van vrouwenstemmen en saxofoons. Vrouwenkamerkoor Hera zingt onder leiding van Raghna Wissink en met medewerking van saxofonisten Jos Baggermans, Inge Mulder, Puck van der Hoeven en Chi-Chun Chen. Hera werd in 2019 opgericht in Zwolle. De passie voor het zingen van uitdagende muziek op hoog niveau is wat de zangeressen verbindt. De programmering van Hera bestaat uit koorconcerten en grens overstijgende kunstprojecten met maatschappelijke thema’s.
Het concert van vanmiddag komt voort uit ons 4 mei programma ‘Verbonden in Tijd’. Een concept waarin we een bijdrage willen leveren aan inclusief herdenken tegen de huidige tendens van stigmatisering in. Mee langs het enige duurzame spoor, dat van erkenning en respect. 
Vandaag zal het Requiem worden vervlochten met composities waarin u het saxofoonkwartet en Hera zelfstandig kunt horen. Werken die stil staan bij of ruimte geven aan herdenken en herinneren, aan troost en verdriet. 
We zien er enorm naar uit het Requiem opnieuw te mogen uitvoeren, nu in de fijne akoestiek van de Sint Piterkerk . We wensen u een bijzonder concert toe. 
Namens Hera en de saxofonisten,
Raghna Wissink,
dirigent.

Gabriel Fauré (1845 – 1924) was een van de belangrijkste componisten van zijn generatie, samen met zijn jongere tijdgenoten Debussy en Ravel. Fauré studeerde ondermeer bij Saint-Saëns aan de kerkmuziekschool in Parijs, waarna hij organist werd in Rennes en later in verschillende Parijse kerken. In 1897 werd hij docent compositie aan het nationale Conservatorium van Parijs en in 1905 werd hij directeur van dit instituut. Maurice Ravel was o.a. een leerling van hem.
Fauré’s requiem is in romantische klanken getoonzet, zonder overdreven dramatiek en triestheid. Hij hield daar niet van. Het is muzikaal ingetogen, tegelijkertijd troostrijk en verlichtend voor de luisteraar.
Een mogelijke aanleiding voor de compositie is de dood van zijn vader en 2 jaar later zijn moeder. Zelf zei Fauré: ‘Ik heb het nergens voor gecomponeerd … gewoon voor het plezier, als u mij toelaat dat te zeggen’. Maar later ook: ‘Alles wat ik kon opbrengen op religieus gebied heb ik in dit requiem gestopt, met een groots humaan gevoel van het geloof in de eeuwige rust’.

Klik hier om kaarten te reserveren