Uitvoerenden:
Varvara Thishina – sopraan
Janneke Vis – alt
Marleen Veldstra – eerste viool
Isabelle Doodhagen – tweede viool
Irma Haverkamp – altviool
Corien Kok – cello
Mannis Hofsink – orgel

Een uitvoering waarin iedereen schoonheid en droefheid en verbondenheid mocht ervaren.

Op zondag 3 april 2022 was het de vijfde zondag van de passietijd: een periode van inkeer, bezinning en gebed, op weg naar Pasen. Het is dan ook niet toevallig dat juist in deze periode het Stabat Mater, dat op indringende wijze het lijden van Maria bij het kruis beschrijft, werd uitgevoerd. De dramatische toonzetting van Pergolesi geeft diepte aan het verhaal en dwingt de luisteraar bijna om zich met Maria te identificeren. Het is moeilijk niet te vallen voor de schoonheid van de prachtige muziek en ontroerende zang.

Stabat Mater
“Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing”. De beginregel van één van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten over Maria in haar smart om de gekruisigde Christus. Het is de vrije vertaling van het gedicht “Stabat Mater Dolorosa” dat vermoedelijk is geschreven door een Franciscaner monnik rond 1300. Giovanni Battiste Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater van A. Scarlatti, dat elke Goede Vrijdag in Napels werd gespeeld, te vervangen door een nieuwe compositie. Deze compositie heeft hij voltooid in 1736, het jaar van zijn overlijden. Pergolesi stierf op de leeftijd van slechts 26 jaar op 16 maart 1736.

Het concert begon met de uitvoering van de ‘Cello sonate in a-mineur van A. Vivaldi, uitgevoerd door Mannis Hofsink, orgel en Corien Kok, cello.

Heeft u vragen? mail naar: sintpiterconcerten@gmail.com